Lær tegnspråk – et språk for alle!

Interessert i tegnspråk? Vi tilbyr kurs for alle nivåer – enten du er nybegynner, ønsker å friske opp, eller vil lære mer.

Vi tilbyr til

KURS
LINJE
Familie, nettverk til døve og hørselshemmede
Tegnspråkkurs for familie og nettverk – lær, forstå, kommuniser sammen
Døve foreldre
Døve foreldre og barn: tegnspråk, støtte, nettverk og identitetskurs.
Tunghørt - døvblitt
Kurs for døvblitte og familie: tegnspråk, støtte, fellesskap, nettverk.
Se mitt språk
Familiekurs i tegnspråk, kommunikasjon, døvekultur og nettverksbygging for foreldre og barn.
Norsk tegnspråk

Tegnspråk er et visuelt språk med en stolt historie. Undervisning i norsk tegnspråkets oppbygning, grammatikk, samtale- og diskusjonsteknikk.

Teater på tegnspråk

Hos oss utvikler du din evne til å underholde og engasjere publikum i ulike sammenhenger. Du blir tryggere på deg selv og styrker ditt visuelle utrykk på scenen. 

Norsk for minoritetsspråklige døve

Undervisning i norsk tegnspråk, kultur og tradisjoner, samt lese- og skriveferdigheter. Fokus på samfunnskunnskap og velferdstjenester. 

Design din vei

En tverrfaglig linje med hovedfokus tegnspråk, friluftsliv og kunst. Dette er en spennende og kreativ linje som gir elevene muligheten til å designe linjens innhold.  Passer for elever med alle typer hørselstap.

Grammatikk og struktur i norsk tegnspråk

Norsk tegnspråk har en egen grammatikk som skiller seg fra norsk talespråk. Det er et simultant språk, noe som betyr at man kan uttrykke flere ting samtidig – for eksempel kombinere håndbevegelser med ansiktsuttrykk og kroppsspråk. Dette gir en mer nyansert og visuell form for kommunikasjon. Setningsoppbyggingen er også annerledes. Der norsk talespråk ofte følger rekkefølgen subjekt–verb–objekt, bruker tegnspråk ofte strukturen tid–sted–aktør–handling. Et eksempel: “I går hjemme snøen lå høy Ole måke” kan i norsk talespråk oversettes til “Ole måkte mye snø hjemme i går”. Dette viser språkets visuelle og strukturelle egenart.

Historie

Norsk tegnspråk har en sammenhengende historie som startet i 1815, da Andreas Møller, en døv mann utdannet i København, returnerte til Trondheim. Der møtte han andre døve, og i 1825 etablerte han Norges første skole for døve. Rundt 1850 ble det også etablert skoler i Oslo, Kristiansand og Bergen, noe som førte til utviklingen av tre regionale dialekter: østnorsk, vestnorsk og trøndersk tegnspråk. Døve begynte å samles rundt skolene og dannet etter hvert døveforeninger. Den første foreningen ble stiftet i Oslo i 1878, og Norges Døveforbund ble grunnlagt i 1918. Disse foreningene ble viktige arenaer for sosialt liv og tegnspråkbruk. På slutten av 1800-tallet etablerte døve egne menigheter og Døvekirken. Senere fulgte sportsklubber, teater, videregående opplæring, folkehøyskole og medier der norsk tegnspråk var hovedspråket. Dette har bidratt til å bevare og styrke tegnspråkets rolle i det døve fellesskapet i Norge.