Tunghørt – døvblitt og deres nære familie
Kurset “Tunghørt, dævblitt og deres nære familie” gir innsikt i hverdagsutfordringer og løsninger for personer med kombinert syns- og hørselsnedsettelse og deres pårørende. Det fokuserer på kommunikasjon, tilrettelegging og støttebehov i familielivet.
Mistet hørselen?
Kurs for deg som har mistet hørselen, er tunghørt eller døv og ikke kan tegnspråk, og for din aller nærmeste familie/nettverk.
7 kurs à en uke, på Ål folkehøyskole og kurssenter for døve, Ål i Hallingdal. Dere får tilbud om kurs 1= grunnkurs, deretter får dere invitasjon til kurs 2 – 7.
På kursene møter du andre hørselshemmede/tunghørte og du og din nærmeste familie får treffe andre i samme situasjon. Dette gir rom for utveksling av erfaringer både for deg som hørselshemmet og for dine nærmeste pårørende/familie.
Kursdeltakerne bor og spiser på skolen, og er sammen med de andre kursdeltakerne også på ettermiddag og kveld, for sosialt samvær og nettverksbygging.
Våre kurs er for alle, uavhengig av hvor mye eller lite du hører eller om du har nytte av tekniske hjelpemidler eller ikke. I ordet «døv» inkluderer vi alle hørselshemmede; døve, døvblitte og tunghørte personer, med og uten CI/høreapparat.
Undervisningen på dagtid foregår i mindre grupper. Det er fokus på å lære tegn og all undervisning er på tegnspråk. Mye blir skrevet på tavlen, slik at man er sikker på at alle oppfatter. I forelesninger brukes skrivetolking som hjelpemiddel. Temaene er relevante for hørselshemmete/døvblitte.
Kursopplegg
7 ukers kurs på Ål folkehøyskole. Grunnkurs først, så videregående kurs. Møt andre i samme situasjon og bygg nettverk.
Undervisning og fellesskap
Læring i små grupper på tegnspråk, med skrivetolking og tavle. Fokus på kommunikasjon, støtte og sosialt samvær for alle hørselshemmede.
Innhold
Skoleelever
Skolehuset tilbyr daglig tegnspråk-, formings- og aktivitetsundervisning. Fokus på døvekultur, kommunikasjon og uttrykk. Oppstart mandag kl. 09.00. Varm velkomst fra lærerne!
Barnehage
Barnehagen tilbyr trygghet, lek, inkludering og språkutvikling, med varierte aktiviteter og tett samarbeid med foreldre for å støtte barnas trivsel og utvikling.